SCP spreekt zorgen uit over nieuw kinderopvang beleid

Uit de kennisnotitie van het Sociaal Cultureel Planbureau van 5 oktober:

“De aanname is dat door ‘bijna gratis kinderopvang’ de oplopende arbeidsmarkttekorten tegen kunnen worden gegaan. Als we echter kijken vanuit het perspectief en de behoefte van kinderen en ouders, dan zijn er belangrijke vraagtekens te zetten bij het doel en de doelmatigheid van dit (dure) beleid. We zien een opvallende breuk met het huidige beleid, want het doel om met kinderopvang achterstanden tegen te gaan, wordt helemaal losgelaten. Daarnaast gaat het voorstel grotendeels voorbij aan het belang van de kwaliteit van kinderopvang. In een periode als deze, waarin de kansen van kinderen veel kinderen onder druk staan door de toenemende bestaansonzekerheid en er grote personeelstekorten in de kinderopvangsector zijn is het zorgelijk dat de aandacht voor kwaliteit en toegankelijkheid van kinderopvang lijkt te verdwijnen. Tot slot is het ook nog maar de vraag of arbeidsparticipatie met de nieuwe plannen omhoog gaat.”

Het SCP ziet een breuk met het huidige beleid, zorg over kwaliteit, toegankelijkheid en arbeidsparticipatie

“Het bijna gratis” beleid, wat vanaf 2025 ingevoerd moet worden volgens het huidige Kabinet, gaat voorbij aan het belang van de positieve effecten die goede kinderopvang op kinderen kan hebben en gaat daarmee voorbij aan de kansengelijkheid voor met name de kinderen uit gezinnen met een lager inkomen en/of lager inkomen.

Door het loslaten van de inkomensafhankelijke bijdrage én het steeds grotere gat tussen de fiscale uurtarieven en de werkelijke uurtarieven wordt de kinderopvang minder betaalbaar en dus minder toegankelijk voor de laagste inkomens. Met als resultaat dat sociale verschillen vergroot worden.

Daarnaast stelt het SCP de vraag of het voorgestelde beleid zal leiden tot verhoogde arbeidsparticipatie ivm het loslaten van de koppeling aan het aantal gewerkte uren omdat het risico kan ontstaan dat ouders meer uren gaan afnemen, ook als ze niet meer gaan werken.

Het SCP pleit voor een beleid waarin kinderopvang niet alleen wordt gezien als iets dat de arbeidsparticipatie dient, maar ook dat het de ontwikkeling van kinderen ten goede moet komen en moet de vraag beantwoord worden welke kinderen van beleid profiteren. En zou een nieuw stelsel wat het SCP betreft oog moeten hebben voor de eenvoud, betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van de opvang.

Vorige
Vorige

Ouders en kinderopvang betalen de rekening terwijl de overheid bezuinigd

Volgende
Volgende

Oplossingsrichtingen knelpunten kinderopvang 2023 en daarna